Hogyan válasszak nyakláncot?

Hogyan válasszak nyakláncot? - A nyakláncok típusai

2023.11.03 11:44
Hogyan válasszak nyakláncot? - A nyakláncok típusai

Az ezüst nyakláncok számos variációja megtalálható webáruházunkban, így szeretnénk megismertetni Önnel a kínálatunkat, és segíteni abból kiválasztani a megfelelő típust,  a megfelelőbb méretet, legmegfelelőbb darabot.

Az ezüst nyakláncok számos variációja megtalálható webáruházunkban, így szeretnénk megismertetni Önnel a kínálatunkat, és segíteni abból kiválasztani a megfelelő típust,  a megfelelőbb méretet, legmegfelelőbb darabot.

Alap típusok

A Ezüst nyaklánc kínálatunkat alaptípus szerint kategorizáltuk, külön csoportosítva a Klasszikus Ezüst nyakláncokat, a nyaklánc-medál összeállításokat, a Nyakékeket, az Édesívízi Tenyésztett gyöngysorokat, a Drágaköves és Ásványköves nyakláncokat, a Bőr nyakláncokat, és külön szedtük a tipikusan Férfi nyakláncokat is, hogy Vásárlóink könnyebben válogassanak tengernyi kínálatunkban.

A nyaklánc hosszának kiválasztása

A nyaklánc hossz megválasztása egy alapvető, de nem mindig könnyű feladat! Ha van nyaklánca, amit korábban viselt, akkor ahhoz könnyen viszonyítani tud. Természetesen a próba az, ami segít biztosan dönteni, de az internetes vásárlásnál, és az ajándék vásárlásnál erre nincs mód. Ehhez szeretnénk az alábbiakban támpontot nyújtani.

A hossz kiválasztásánál a testalkat a legmeghatározóbb tényező, így ennek figyelembevételével egész jól leszűkíthető az ideális lánchossz.

Amennyiben az a cél, hogy a lánc a szegycsont alatt néhány cm-re lógjon, testalkatonként az alábbi méreteket ajánljuk:

Nők

FÉRFIAK

XS

38-40 cm

S

42-45 cm

S

40-42 cm

M

45-50 cm

M

42-45 cm

L

50-55 cm

L

45-50 cm

XL

55-60 cm

XL

50-55 cm

XXL

60-65 cm

XXL

55-60 cm

XXXL

65-80 cm

 

A végső méret kiválasztásánál természetesen a fenti táblázat adatai csak iránymutatásul szolgálnak, figyelembe kell venni a viselő egyéb adottságait, és a kiválasztott lánc típusát, merevségét is.

Jellemzően a merevebb és/vagy vastagabb láncok jobban kiterülnek a nyakon, kisebb a „lógásuk”, így előfordulhat, hogy ezekből egy mérettel nagyobbat kell választani, vagy ha a szegycsont felett szeretné viselni, akkor rövidebbet, míg ha medálhoz választ nyakláncot, figyelembe kell venni a medál méretét és súlyát is.

Nyaklánc választás medálhoz

Akár egy nyaklánchoz választ medált, akár medálhoz nyakláncot, mindenképp figyelembe kell vennie, hogy ezek összhangban legyenek, néhány szempontokat pedig itt összeállítottuk Önnek:

  • Olyan vastag legyen a nyaklánc, hogy az a medál bújtatóján kényelmesen átférjen. A medál a lánc zárszerkezetébe kapcsolását semmiképp nem ajánljuk. (Kivétel képezhez néhány bőr lánc, melyeknél elkerülhetetlen ez, ha egy kisebb medállal szeretnénk viselni. A gyorsabb elhasználódással azonban ez esetben is számolni kell.) Nagy általánosságban elmondható, hogy amilyen súlyú a medál, hasonló súlyú nyakláncok között érdemes keresgélni. Ha súlyt nem ismeri, akkor az ékszerek árai is árulkodhatnak erről, azaz érdemes hasonló ár fekvésben keresgélni.
  • A nyakláncnak elég erősnek kell lennie a medál viseléséhez! Itt figyelembe kell venni a medál súlyát és méretét is. Ne feledje, hogy a nyakában a medál szinte folyamatos mozgásban van, így 1-1 hirtelen mozdulat helyrehozhatatlan kárt okozhat egy rosszul választott ezüst láncában.
  • A nyaklánc merevsége azt is meghatározza, hogy milyen az esése. A merevebb típusok még egy medállal együtt – egy coliét alkotva - kifekszenek a nyakban, míg a lazább szerkezetű láncok V formában végződnek.
  • A párosítás során érdemes figyelembe venni, hogy a két ékszernek hasonló legyen a felületkezelése. Egy rhódiumozott medálhoz elsősorban rhódiumozott nyakláncot ajánlunk, míg ugyan ez igaz a felületkezelés nélküli ékszerek párosítására is. Az antikolt medálok esetében szóba kerülhetnek azonban a rhódiumos nyakláncok, ezek színe, árnyalata kevésbé eltérő, mint például a színezüstözötteké.

 

Tömör vagy üreges?

A nyakláncokat kivitelük szerint is megkülönböztethetjük. Az üreges kivitelű láncokat elsősorban azért fejlesztették ki, hogy az arany és ezüst nyakláncok is megfizethetőbbek legyenek, azaz hogy a lehető legkevesebb anyag felhasználása mellett vastagabbnak, erősebbnek mutatkozzon, mint amilyen. Ettől még persze egy üreges lánc is lehet jó minőségű, de számos végtelenségig lekönnyített darabbal lehet találkozni, melyek a hosszú távú használatra nem igazán alkalmasak. Sajnálatos módon a piac ár-érzékenysége, és a kereskedők „kapzsisága” annyira elvitte az ékszerpiacot a könnyű, üreges kivitelek irányába, hogy egyre nehezebb rátalálni az igazi minőségre, de persze az üreges láncok között is akadnak jó minőségű kivételek. (Megdöbbenéssel tapasztaljuk, hogy manapság az acél, azaz bizsu láncok java is üregesen készül, melynek hozzáadott értékét mindenki döntse el maga…)

Élettartamában, masszívitásában, erősségében a tömör Ezüst nyakláncok egészen más kategóriát képeznek. Kínálatunkban több olyan is akad, mely akár több generációt is kiszolgálhatnak, de a vékonyabbakról is általánosságban elmondható, hogy anyagvastagságukkal arányaiban erősek, tartósak és szükség esetén javíthatóak.

Vannak persze olyan lánc típusok, melyek kizárólag üregesen készülnek, hiszen például a kígyó láncok másképp nehezen hajlanának. Itt meghatározó szerep jut a rugalmasságnak, hajlékonyságnak is, ezért egyes üreges kivitelek nem csak hasznosak, de egyben szükségszerűek is.

     

    

 

Nyakláncok felületkezelése – Antikolt, Rhódium, Platina, vagy színezüst bevonatú?

Ezüst ékszereket rendszeresen felülkezelik, hogy emeljék annak fényét, csillogását, és megóvják a „sárgulástól” vagy egyéb elszíneződétől. Általában elmondható, hogy az ezüst, és a 925° ékszer-ezüst ötvözőanyagai kémiai reakcióba lépnek a környezetükkel, legyen szó levegőről, vagy a viselő testéről. A felületkezelés bár nem óvja meg egyik ezüst tárgyat sem a kénes vagy savas környezettől, de összességében elmondható, hogy lényegesen kevésbé érzékenyek.  

Az ezüst ékszereket egy speciális kádba helyezve egy vékony réteg Rhódium, vagy Platina réteggel vonják be, így egy jellemző fehéres fényt és csillogást kapnak. Ezt az eljárást felület nemesítésnek is nevezik, hiszen ezek az ezüsttől lényegesen drágább anyagok. A rhódiumos csillogó ékszerek elsősorban a női ékszerek jellemzői, de egyre több férfi nyakláncot is ezekkel az eljárásokkal kezelnek.

 

    

 

Manapság egyre jellemzőbb felületkezelés a színezüst is, mely segíti az ezüst ékszer kidolgozását követő mattulás, fehéredés helyrehozatalában. Így az ilyen ékszerek sokkal szebben kapják azt az ezüst magas fényt, melyet a hagyományos ezüst ékszer szerelmesei keresnek. A színezüst bevonat pedig valamelyest segíti az ékszer fényének tartósságát is, hiszen az 925° ékszerezüst ötvözőanyagai nem befolyásolják azt.

    

 

Az antikolás régi-új kedvenc felületkezelésünk, mely egy kénes kezeléssel átitatva jól kihozható az ezüst antik szürkés színe, valamint a mintázott, hornyolt, mélyen formált ékszerek mélyedéseiben megülő fekete réteg kiemeli, kontrasztossá teszi a mintázatot. Az antik ezüst ékszerek egy külön stílust képeznek, melyben olyan megunhatatlan klasszikusok születtek, mint az antikolt Kirlálylánc, vagy az ezoterikus ékszerek sokasága.

    

 

Női és Férfi fazonok

Áruházunkban a Klasszikus ezüst nyakláncok tartalmazzák a legnagyobb kínálatot, így ezek közötti választás lehet a legnehezebb is. A kategória oldalon tovább léphet, hogy a Női, vagy Férfi fazonok között szeretne válogatni. Természetesen több unisex típus létezik, mely mindkét nemnek kedvence lehet, ezek mindkét felületen elérhetőek. Vannak azonban, akik hölgyként a férfiasabb, vagányabb fazonokat kedvelik, míg a férfiak között is sokan találnak megfelelőt az elsősorban Hölgyeknek ajánlott láncok között, így érdemes lehet belelapoznia mindkét kategóriába.

 

    

 

Ezüst nyakláncok klasszikus típusai

A nyaklánc készítés során kialakultak olyan standard típusok, melyek az egész világon hasonló néven váltak ismertté.

A szemes láncok legklasszikusabb verziója az Anker, melyben a szemek „egyszerűen” kapcsolódnak egymásba. A szögletes, reszelt fazonok inkább férfiasak, a gömbölyű „gyöngy ankerek” pedig nőiesek

  

Az egymásba kapcsolódó szemek lapos kivitelű klasszikusa a Pancer, mely elsősorban a férfiak nyaklánca, de a vékonyabb, de erős kivitelei méltán váltak a Hölgyek kedvencévé is.

   

 

A pancer különböző hosszú-rövid formátumaiból született a neves divat márkák által kreált nyakláncok, mint a Cartier (vagy más néven Figaro), a Gucci, és ezek házasításában a Figarucci.

    

A fonott lánc kategóriában is nagy klasszikusok szerepelnek! Így megtalálhatja oldalunkon a Nők és Férfiak körében is méltán legnépszerűbb Barbara lánctípust több vastagságban. Ezek a tömör szálas fonott láncok erősek, medálok használatával is tartósak, hétköznapi viseletre kiválóan alkalmasak. Egyedül arra ügyelni kell, hogy a lánc vastagsága a medálok súlyához illeszkedjen.

     

A fonott láncok további kedvelt csavart típusai a Walles és a Szingapúri, melyek szintén szépek és jól viselhetőek medállal, de önállóan is mutatósak:

    

 

A Hölgyek körében a legnépszerűbb típusok közé tartoznak a kígyó láncok, melyek számtalan típusa ismert. Oldalunkon igyekszünk a praktikus, jól használható, tartós fajtákat kínálni, és azokat különböző vastagságban és hosszban biztosítani.

A „Törhetetlen kígyólánc” széria olyan rugalmas, üreges nyaklánc, mely nagy tűréshatárral képes felvenni minden irányba a szükséges hajlásszöget anélkül, hogy az megsérüljön. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne túlterhelni, vagy bakadáskor ne lenne sérthetetlen, de a medálhoz egy jól megválasztott vastagsággal a viselőjének hosszú-hosszú évekig kedvenc ékessége lehet

 

  

 

És persze megtalálhatóak az enyhén merevebb és kimondottan félmerev verziói is, melyek jobban kiterülnek a nyakban, és egy jól választott, kisebb medállal gyönyörű nyakéket alkotnak:

    

 

A hölgyek nagy kedvencei a klasszikus ezüst nyakékek. Ide soroljuk a lapláncokat, a fonott nyakékeket, és a különleges ezüst szemkapcsolással kialakított Bismarck nyakékeket.

Viselésük során arra kell ügyelni, hogy a lánc ne törjön meg, mert ez általában helyrehozhatatlan sérülést okoz, de kis figyelmességgel, betartva az alkalmi viselés íratlan szabályait sokáig számíthat rá kedvenc nyakékeként.

    

 

Úgynevezett préselési technikával is különleges láncokat, nyakékeket állít elő az ötvös ipar, melyek ezzel a technológiával készülve lényegesen könnyebb súlyuk mellett is mutatósak. Az alkalmi viselet kritériumai rájuk is vonatkoznak, hiszen a kisebb súly, kisebb anyagvastagságot takar.

    

 

A férfiak is szeretik a mutatós, merevebb nyakláncokat. Elsősorban számukra fejlesztették ki a Királyláncok hengeres és szögletes típusát, melyek vastagsága nagyon széles skálán mozog. A felületkezelés, az antikolás vagy rhódiumozás stílusában is nagy különbséget mutat.

    

 

Végül, de nem utolsó sorban a Kocka láncok csoportja következik. Vastagságban és az erősségében is hatalmas a választék. A rugalmasságának, és a szemek masszivitásának köszönhetően praktikus hétköznapi viselet, mely önmagában is jól mutat. A jól megválasztott kockalánc szinte bármilyen medállal jól mutat.

A masszívabb darabok a férfiak nagy kedvence:

    

Több kis colié készült vékonyabb, finom kockalánccal, és ezeket a legtöbb kisebb medálhoz is örömmel ajánljuk!

    

 

Így, hogy megismerte az Ezüst Nyaklánc kínálatunk főbb elemeit, tekintse át teljes kínálatunkat, és találja meg a legmegfelelőbb darabot. Ha megrendeli, mi 36 órán belül Prémium Díszdobozban küldjük.

Lelje nagy örömét új nyakláncában!