Kövekről

Az ezüst ékszerekben általában használt másodrendű drágakövekről (féldrágakövekről) röviden, a teljesség igénye nélkül:

 

JADE: 

Az álltalános szóhasználatban Jade néven emlegetett kő valójában két külömböző ásványt takar. Ezek a Jadeit és a Nefrit, megkülönböztetésük nehéz, ez lehet az oka, hogy a jade szó összafoglaló szóként maradt fenn.

A Jade nagyon szívos és ellenálló átlátszatlan-áttetsző ásvány. Színe zöld, de lehet fehér, sárga, barna, pirosas is. Törésfelületeken matt, fényesítve zsíros, gyöngyház szerű fénye van.

A legkeresettebb az imperial jade (császári jade), burmai származású, smaragdzöld, széleinél áttetsző jadeit.

A jade ásványt egyaránt használják ékszernek, dísz- és kultusztárgynak.

 

GYÖNGYHÁZ:

A gyöngykagylóhéj belső, csillogó színjátékot mutató rétegét nevezzük gyöngyháznak. Iparművészeti tárgyakhoz, ékszerekhez, berakási munkákhoz (kés- és pisztolymarkolatok) használják. 

A paua kagyló zöldes-lilás színű, szép rajzolatú.(PAUA SHELL vagy ABALONE SHELL)

 

KORALL:

Színe: piros, rózsaszín, fehér (fekete,kék). Átlátszatlan szerves anyag. Ékszerkészítéshez csak a korallvázakat használják fel. A törzsek magassága 20-40cm, az ágak vastagsága 6cm-ig terjed.

A különféle korallfajták közül a piros nemeskorall a legkeresettebb. Megmunkálatlanul a koralldarabok mattok, polírozva üvegfényűek. Érzékenyek a hőre, savakra és forró fürdőkre! A szín a viseléstől kifakulhat!

Iparművészeti tárgyakat és szobrokat is készítenek belőle.

 

RÓZSAKVARC:

Nevét a színéről kapta (világos rózsaszín), gyakran repedezett, többnyire zavaros, átláttszó-áttetsző ásvány. A színe kifakulhat! Gömbölyded kövekké, golyókból álló láncokká és iparművészeti tárgyakká dolgozzák fel.

 

ÓNIX:

Az Ónixot már az ókorban is használták ékszerként és dísztárgyak készítésére. Hideg kisugárzású, rendkívül kemény, fekete ásvány. Némelyikben ereztteség is látható.

 

CIRKÓNIA:

A Cirkónia egy mesterségesen előállított kő, a színtelen-fehér színen túl szinte a szivárvány minden színében létrehozható. Az ezüst ékszerekben többnyire ezt a követ használják. (Nem összekeverendő a Cirkon nevű valódi kővel.)

 

GYÖNGY:

A gyöngyök osztrigafajtájú tengeri kagylókban, egyes édesvízi kagylókban, néha pedig csigákban keletkeznek. Idegen testekkel szembeni reakció eredményeképp jönnek létre. A gyöngyök saját színe a kagylófajtától és a vízektől függően különféle.A gyöngyök a legértékesebb drágakövek közé számítanak, 6000 éve szolgálnak ékszerül az embernek. A gyöngyök értékelése az alakjától, a színétől, a nagyságától és a fényétől függ. A nagy szárasság és nagyfokú nedvesség árt a gyöngyöknek. Nagyon érzékeny a savakra, verejtékre, kozmetikumokra és hajsprayre is!

TENYÉSZTETT GYÖNGY:

A gyöngyök iránti növekvő kereslet miatt nagy mennyisében tenyésztik ezt a drágakövet. Ezek a tenyésztett gyöngyök nem utánzatok, hanem az ember közreműködésével keletkezett, természetes produktumok. Ma a tenyésztett gyöngyök a teljes gyöngykereskedelem 90%-át teszik ki. A természetes és a tenyésztett gyöngyök megjelenése egyforma, ennélfogva megkülönböztetésük nehéz. 

TEKLA:

Az úgynevezett teklagyöngy utánzat. Az első gyöngy utánzatokat úgy 80-90 évvel ezelőtt kezték el készíteni. Üveg vagy zománc belső magot bizonyos halfajták pikkelyéből készített bevonattal láttak el. Az utóbbi 40-50 évben inkább szintetikus vagy műanyag bevonatot kap az üveg mag. Illetve van amikor gyöngyház golyót vonnak be, ezek a "shell pearl, orchidea pearl, malorca pearl" fantázia nevű áruk.

 

HEGYIKRISTÁLY:

Színtelen átlátszó kristály, sokszor zárványos, a csiszolható darabok ritkák. A Hegyikristályt a görögök örökre megfagyott jégnek tartották.

 

AMETISZT:

A színe ibolya, erezett ibolya, átlátszó-áttetsző ásvány. A legjobb minőségűeket fazettálják, a többit amorf formában, felületét simára csiszolják. Iparművészeti tárgyakat, figurákat is készítenek belőle.

 

HOLDKŐ:

Színtelen homályosan átlátszó ásvány. Nevét kékesfehér derengéséről kapta. Érzékeny a nyomásra! Kaboson formában használják ékszerek készítéséhez.

 

LABRADORIT:

Színe sötétszürkétől a szürkésfeketéig, tarka színjátékkal, átlátszatlan. Fémesen csillogó árnyalatú színjátékot (labradorizálást) mutat, gyakoriak a kék és azöld árnyalatok. Érzékeny a nyomásra! Felhasználják ékszerekben és iparművészeti tárgyakhoz.

 

TÜRKIZ:

Színe égszínkék, kékeszöld, almazöld, többnyire barna vagy fekete erezéssel. Átlátszattlan. Fény, verejték, olajok és testápolók hatására, továbbá a természetes nedvesség elvesztésének hatására is lehetséges negatív színváltozás. Kézmosáskor vegyük le türkiz gyűrűnket! Utánozzák festett howlittal.

 

LÁPISZ LAZULI:

Sötétkék, többnyire foltos vagy sávos, átlátszatlan ásvány. Érzékeny az erős nyomásra, forró fürdőkre, savakra és szappanokra. Üvegszerű vagy zsíros fénye van. A lápiszt már a történelem előtti időkben használták ékszerkészítés céljára. Ékszerkhez, figurákhoz, iparművészeti tárgyakhoz használják.

 

MALACHIT:

Színe világos-, smaragd-, feketészöld, átlátszatlan ásvány. Megcsiszolva világosabb és sötétebb rétegek sávozását mutatja koncentrikus gyűrűkkel vagy különféle rajzolatokkal. A nyers daraboknak gyenge üvegfénye, a polírozott daraboknak selyemfénye van. Érzékeny a hőre és a savakra, az ammóniákra és a forró fürdőkre. Kabosonra csiszolva ékszerekben, figuráknak és iparműszeti tárgyak készítésére használják.

 

Forrás:Walter Schumann/Drágakő Biblia